Gescheiden

Gescheiden

Illustratie Jannemeis, Studio Vliegwerk

 KIES voor ouders

In elke stad of dorp, zelf bijna elke straat wonen wel gescheiden ouders met hun kinderen. Ieder van hen heeft een eigen verhaal. Een verhaal dat verteld mag worden omdat het lang niet altijd meevalt om gescheiden te zijn of om gescheiden ouders te hebben. 

Bij en na en scheiding komt veel kijken. Uiteindelijk gaat het om het vinden van een nieuwe fijne balans en goede afstemming voor verbinding tussen kind en ouder.
Met KIES helpen we kinderen én ouders.


Illustratie Jannemeis, Studio Vliegwerk

 
KIES Gescheiden Opvoeden is kiezen voor jezelf én je kind
Gescheiden zijn, in welke fase dan ook, kan ineens met zich meebrengen, dat je het best fijn zou vinden om eens met anderen te delen wat je doormaakt. Niet zo gek he?! De scheiding is ook een ingrijpende periode in je leven.

"Kinderen reageren sterk op wat jij als ouder voelt. Des te meer ik zelf in balans kom, des te beter het met hen gaat. ik werk dus ook aan mezelf.'

KIES voor ouders is er speciaal voor de aandacht voor jouw situatie én vanuit de behoefte, het belang en perspectief van jullie kind. Dat is wat elke ouder immers belangrijk vindt, dat het goed gaat met de kinderen. 

Je kunt deelnemen vanuit de behoefte aan eenvoudig eens wat herkenning te vinden bij andere gescheiden ouders of juist meer voor tips en/of hulp. Voor elke gescheiden ouder is er KIES Gescheiden Opvoeden. KIES Gescheiden Opvoeden zijn fijne gesprekbijeenkomsten voor ouders.
Voor ouders is er ook het KIES Ouder Kompas.

"Op een betrokken en fijne manier heb ik leren kijken door de ogen van mijn kind. Sommige dingen zag ik voorheen anders. Ik ben me nu bewuster van mijn eigen invloed en de keuzes die ik maak."

Illustratie Jannemeis, Studio Vliegwerk

Kinderen lijken misschien wel op hun ouders maar ze zijn ook unieke mensen met hun eigen mogelijkheden, karakter, ontwikkeling, wensen en behoeftes. Bij scheiding is het ook belangrijk je kind te blijven zien als uniek mens, met hun eigen leven voor zich. Met je kind mag je, als het ware, een stukje mee wandelen en zorg dragen voor de voorwaarden om de eigen best haalbare ontwikkkeling door te maken.
Vooral hebben kinderen de steun, goedkeuring en oneindige bergen liefde van hun ouders nodig. Dit gedicht gaat er over:
 
Gedicht - Je kinderen zijn je kinderen niet
Lees hier de volledige tekst van "Je kinderen zijn je kinderen niet" - Kahlil Gibran -
 
 
Vormgeven aan de relatie
na scheiding, dat KIES je zelf
 
"Hoezo noemen we een gezin na een scheiding ook wel een 'gebroken familie'. Niet altijd is er een breuk in de familie als je niet langer liefdespartners bent. Sterker nog, we zijn nu nog meer maatjes dan in ons huwelijk. Maatjes voor het leven. Voor onze kinderen is het heel duidelijk. We zijn vrienden en samen een gescheiden gezin." 

Illustratie Jannemeis, Studio Vliegwerk
Stigma's
Geen scheiding verloopt het zelfde. Ook heeft de relatie nadien niet een standaart vorm. Zoveel mensen, zoveel scheidingen. Wel weten we uit onderzoek dat kinderen het van nature lastig vinden als ouders besluiten te gaan scheiden. We weten ook dat juist conflicten tussen hun ouders na de scheiding voor hen beschadigend kunnen zijn. Er is dus geen format hoe je het beste kunt scheiden en gescheiden kunt zijn. Wel kun je de scheiding beinvloeden, ook eenzijdig door jouw houding. Uiteindelijk geef jij vorm aan jouw leven hoe ga je om met de kinderen en ben je het voorbeeld voor je kinderen dat je kunt en wil geven. Als het kan werk je samen aan de best haalbare relatie met je ex na de scheiding. Vergeven wat je dwars zit, de mooie dingen bewaren en je richten op de toekomst van je kind en jezelf en misschien van jullie samen als partners in gescheiden ouderschap omwille van jullie kind, dát zijn de toverwoorden. KIES professionals kunnen je ondersteunen om optimaal om te gaan met nieuw vormgegeven ouderschap na de scheiding. Je hebt altijd je eigen verlies en dat van jullie samen goed af te ronden om na scheiding goed verder te kunnen gaan. Dat is van belang voor jullie kind en voor jullie zelf. Soms komt het zover dat je als ex partners en samen als ouders in voldoende harmonie zelfs nog eens iets samen kunt doen met jullie kind. Een kop koffie bij de overdracht drinken, een wandeling maken of een dagje uit naar keuze van jullie kind. Hoe mooi is dat als je dat kunt bereiken.
 
 
 
 

7 gedachten om je aan vast te houden

In Happi Kidz 2018 stond het artikel over Mindfull Scheiden o.a. over KIES. Nelly Snels - Dolron van het Expertisecentrum kind en Scheiding werkte samen met Marcha Pinedo (Villa Pinedo) en Sarah Köhler (lees hier Sarah Köler over KIES) aan dit artikel mee. De zeven gedachten om je aan vast te houden met zeven tips om het de kinderen iets makkelijker te maken uit dit artikel vind je hier samengevat.

  1. Blijf samen ouders van je kind. Voer liefst samen gesprekken over belangrijke dingen. Praat in "wij" termen.
  2. Je hoofd zit misschien vol met zorgen en/of regeldingen. Blijf alert op je kind en geef echte en volledige aandacht. Mindfullnes kan je bijvoorbeeld helpen.
  3. Kinderen kunnen zich vanalles in hun hoofd halen als je niet duidelijk genoeg uitleg geeft. Vertel wat ze vragen en geen details en doe dat op kindniveau en niet meer dan waar ze aan toe zijn. Neem de behoefte van kinderen mee in jullie plannen. Vraag of je het goed hebt uitgelegd.
  4. Zorg voor eigen vrienden en familie om bij uit te huilen en belast je kind niet met je verdriet. Kinderen voelen zich verantwoordelijk voor het geluk van hun ouders. Ze mogen best zien dat er emoties zijn en je kunt elkaar troost geven. Laat hen ook weten dat jij voor hen zorgt en dat je zelf ook ergens terecht kunt voor steun.
  5. Zie je ex als collega ouder. Samen blijf je opvoeders en beiden de ouder van jullie kind. Misschien soms lastig om ontspannen over je ex te spreken maar zeg liever niets als je alleen iets negatiefs te melden hebt. Daar kunnen kinderen niets mee. Het is fijn en belangrijk voor de kinderen als ze ook fijne dingen over vroeger horen en ook zij vrij en open kunnen vertellen over wat ze fijn vinden bij de andere ouder. Probeer over je eigen gevoel heen te stappen voor het welzijn van je kind.
  6. Een scheiding kan in elke fase weer opspelen met een moeilijkere periode. Wacht dus niet met leuke dingen samen doen. De tijd met je kinderen gaat door. Stap dus ook eens uit de regelmodus en doe iets gezelligs, geks of dat wat je altijd al samen met de kinderen wilde doen als jullie daar plezier aan kunnen beleven.
  7. Wees tot slot niet te hard voor jezelf als ouder. Een scheiding is een pittig proces. Elke ouder wil graag een goed voorbeeld zijn en rust en vastberadenheid uitstralen. Dat dat in een scheidingsituatie wel eens anders loopt is niet gek. Je zit ook wel eens bij de pakken neer, maakt ruzie waar je kind bij is terwijl je je anders voornam en was misschien even onvoldoende beschikbaar voor je kind. Raap de moed dan weer bijeen en vertrouw erop dat er nieuwe kansen komen om het opnieuw of beter te doen.
 
Illustratie Jannemeis, Studio Vliegwerk

Wij blijven ruzie houden, wat nu?
Kinderen hebben veel last van ruzie. Ze houden van hun ouders en net de voor hun allerliefste mensen in hun leven hebben het niet fijn met elkaar én doen elkaar steeds verdriet. Dat doet extra pijn.
Waarom ruzie maken als je het niet voor elkaar over hebt om iets op te lossen? Als het kan kun je elkaar dan maar beter laten. Regel de dingen voor jullie kind en laat elkaar los, je gaat niet langer over elkaars leven. Wanneer je als ex-partners nog niet voldoende los bent van elkaar dan heb je eerder ruzie dan wanneer je beiden de blijvende breuk kunt accepteren en elkaar zien als collega ouders. Als elkaar 'met rust laten' of met elkaar in contact zijn voor jezelf of je partner niet zonder strijden kan, zorg dan dat je contact hebt zonder dat je kind jullie ruzie hoeft mee te maken.
Kinderen beleven jullie ruzie ook op hun eigen wijze. Zelfs als je een enkele keer ruzie maakt, kunnen kinderen denken dat jullie altijd in conflict zijn, zich onveilig en/of ongemakkelijk of ongerust voelen.

Bij KIES leren kinderen vanuit hun beleving vertellen wat ze ervaren (hebben) en wat moeilijk voor ze is. Ze kunnen leren de dingen die hen overkomen beter te begrijpen (kinderen maken ook wel eens ruzie) en bijvoorbeeld leren met jullie te praten over hun diepste zorgen (en dat ze jullie niet hoeven te beschermen maar dat jullie hen beschermen).
Schaam je als ouder niet maar zorg voor verbetering. Dat er bij een scheiding ook wel eens een minder fijne situatie is en woorden die je liever niet had willen gebruiken vallen is helemaal niet raar. Beter van niet, maar als het wel zo was, dan is dat ook menselijk. Je kunt ook altijd zelf opnieuw kiezen hoe jullie met jullie situatie omgaan, hulp zoeken en je kind een plek bieden voor hun eigen verhaal. de professionals kennen deze verhalen en bieden kinderen én ouders een veilige plek. Je kunt als ouder elke dag opnieuw kiezen het anders te gaan doen en er voor te gaan je kind zo min mogelijk en liefst niet te belasten.
Zoek je contact met een professional voor KIES voor je kind? Dat kan hier.
 
 
KIES & Koffie
 
Last but not least, heb je vragen of zoek je voor jezelf begeleiding of hulp voor jezelf of je kind, neem dan contact op met een KIES professional in je eigen regio. Je kunt op Facebook aan andere ouders vragen stellen bij KIES & Koffie online en in de KIES & Koffie besloten groep voor gescheiden ouders.
 
 

 


KIES werkt samen met