KIES voor het niet belasten van kinderen

KIES voor het niet belasten van kinderen

"Dat sommige kinderen bij KIES soms voor het eerst hun verhaal vertellen is al erg genoeg. Dat er soms heel heftige dingen boven komen zegt iets over hun eenzaamheid met deze verhalen."
 
Lang niet altijd weten we wat kinderen doormaken bij een scheiding. Veel vaker dan we aannemen maken kinderen situaties mee die langdurig belastend voor hen zijn. Ook als het een eenmalig nare en heftige situatie was kunnen kinderen denken dat het zo altijd is en zal blijven tussen ouders.
Bij KIES leren ze relativeren, zien wat de huidelige situatie is en zorg dragen voor hun gewenste situatie. Belastende herinneringen kunnen gedeeld worden en een nieuwe plek en beleving krijgen. Kinderen leren zelf vertellen aan hun ouders wat moeilijk voor hen is en wat ze graag zouden willen. Bij ernstige zorgen volgt een gesprek met kind, ouders en zo nodig anderen.
 
 
Kinderen zijn loyaal naar hun ouders. Ze werken soms hard op school en doen hun best om vooral niet te laten merken waar ze last van hebben. Ze willen hun ouders niet verder belasten en zijn daarom liever flink. Bij KIES leren ze dat zij kind mogen zijn en vertellen wat hen dwars zit.
 
 
Kinderen weten best wat zij nodig hebben en wat hun wensen zijn. Hoe ze dit het beste met hun ouders kunnen delen, hoe ze iets kunnen vragen en wat de beste manier is om tijd aan je ouders te vragen om naar je te luisteren, dat leren kinderen bij KIES. Ze leren ook dat je niet altijd krijgt wat je wenst of hoopt en dat volwassenen je niet altijd horen. het is tenminste al belangrijk dat je het verteld en voor jezelf opkomt.
 

Kinderen zijn eenzamer met hun verhalen dan volwassenen vaak in de gaten hebben. Als ze het al vertellen dan is dat tegen een knuffel of vertrouwen ze hun verhaal misschien toe aan een dagboek. Bij KIES mogen ze vertellen en delen met leeftijdgenoten wat ze zouden vertellen tegen een knuffel of schrijven in een dagboek. Omdat KIES een veolige onafhankelijke plek voor hen is, delen ze hun diepste verhalen met elkaar.
 


Als kinderen hun herinneringen niet kunnen delen en onvoldoende leren om gebeurtenissen in perspectief te plaatsen en hoe de gebeurtenissen gerelativeerd kunnen worden, dan kunnen verhalen en gebeurtenissen in kinderhoofden vele malen groter worden. Zeker naar mate de tijd verstrijkt maken ze een eigen verhaal. Ze kunnen zich zorgen blijven maken over dingen die al voorbij zijn en bang zijn dat iets nog eens zal gebeuren. Bij KIES leren ze hun ouders te vertellen wat er in hun hoofd omgaat.
 
Bij KIES leren kinderen van elkaar en merken ze wat ze wel en niet fijn vinden, willen en wat ze er mee kunnen doen. Hoe ze grip krijgen op hun eigen leven en waar en bij wie ze hulp kunnen krijgen als ze hun vertrouwen kwijt zijn.
 
Woorden die ouders tijdens de scheiding met elkaar uitwisselen kunnen van totaal andere orde zijn dan wat gedeeld werd toen de relatie harmonieus was. Kinderen krijgen een nieuw voorbeeld van het met elkaar omgaan en hebben daar hun eigen beeld bij en oordeel over. Wat belangrijk is voor het hebben van een positieve relatie weten ze vaak zelf wel. Ze leren bij KIES wat ze kunnen doen als ouders niet fijn met elkaar omgaan zodat ze er niet naar hoeven te luisteren, hoe ze er over kunnen praten en wat ze kunnen doen dat hen helpt. Dát en de erkenning dat het soms gewoon best moeilijk is helpt kinderen bij scheiding.
Informatie of hulp voor een kind met KIES vind je hier.
 
N.B. Deze afbeeldingen zijn uit de pilotfase van KIES
 
 

ORGANISATIES DIE MET KIES WERKEN