KIES voor het niet belasten van kinderen

KIES voor het niet belasten van kinderen

"Dat sommige kinderen bij KIES soms voor het eerst hun verhaal vertellen is al erg genoeg. Dat er soms heel heftige dingen boven komen zegt iets over hun eenzaamheid met deze verhalen."
 
Lang niet altijd weten volwassenen, wat kinderen doormaken bij een scheiding. Veel vaker dan volwassenen aannemen maken kinderen situaties mee die langdurig belastend voor hen zijn. Ook als het een eenmalige nare en heftige situatie was, kunnen kinderen denken dat het zo altijd is en zal blijven tussen ouders.

Bij KIES leren ze relativeren, zien wat de huidelige situatie is en zorg dragen voor hun gewenste situatie. Voor hen belastende herinneringen kunnen gedeeld worden en een nieuwe plek en beleving krijgen. Kinderen leren hoe ze zelf aan hun ouders kunnen vertellen wat moeilijk voor hen is en wat ze graag anders zouden willen.

Bij ernstige zorgen tijden KIES volgt altijd een gesprek met kind, ouders en zo nodig anderen.
 
 
Kinderen zijn loyaal naar hun ouders. Ze werken daardoor soms extra hard, bijvoorbeeld op school, en doen op die manier hun best om vooral niet te laten merken waar ze last van hebben.
Kinderen willen hun ouders het liefste niet verder belasten en zijn daarom liever flink.

Bij KIES leren kinderen dat zij kind mogen zijn, dat ouders oudertaken dragen en zij gewoon mogen vertellen wat hen dwars zit.
 
 
Kinderen weten meestal best wat zij willen. Ze kunnen vertellen wat zij denken dat ze nodig hebben en wat hun wensen zijn. Hoe ze deze wensen het beste met hun ouders kunnen delen, hoe ze iets kunnen vragen en wat de beste manier is om tijd aan je ouders te vragen om naar je te luisteren, dát leren kinderen bij KIES.

Natuurlijk leren kinderen ook dat je niet altijd krijgt wat je wenst of hoopt en dat volwassenen je niet altijd horen. Wat is dan de 'winst'? Het is tenminste al belangrijk dat kinderen ook moeilijke dingen leren vertellen en hoe je voor jezelf opkomt bij de scheiding van je ouders.
 

Kinderen kunnen eenzamer zijn met hun gedachtes en verhalen dan volwassenen vaak in de gaten hebben. Wanneer jonge kinderen hun gedachtes vertellen, dan is dat in beginsel heel vaak tegen een knuffel. Wat oudere kinderen vertrouwen hun verhaal misschien toe aan een dagboek.

Bij KIES mogen kinderen vertellen en delen met leeftijdgenoten die ook gescheiden ouders hebben. Ze kunnen met hen delen wat ze zouden vertellen tegen een knuffel of schrijven in een dagboek. Omdat KIES een veilige onafhankelijke plek voor kinderen is, delen ze hun diepste verhalen met elkaar.
 
De KIES professionals weten dat de verhalen niet altijd de werkelijkheid weergeven. De verhalen worden verteld vanuit het perspectief van het kind. Bij KIES kunnen ze ook leren ontdekken of dat hun perspectief reeel is en eventueel bijstellen. 
 


Wanneer kinderen hun herinneringen niet kunnen delen en onvoldoende leren om gebeurtenissen in perspectief te plaatsen en hoe de gebeurtenissen gerelativeerd kunnen worden, dan kunnen verhalen en gebeurtenissen in kinderhoofden vele malen groter worden.

Zeker naar mate de tijd verstrijkt maken ze een eigen verhaal. Ze kunnen zich zorgen blijven maken over dingen die al voorbij zijn en bang zijn dat iets nog eens zal gebeuren. Bij KIES leren ze hun naast hun perspectief te onderzoeken ook bij nieuwe vragen en zorgen aan hun ouders of anderen die ze kunnen vertrouwen, te vertellen wat er in hun hoofd omgaat.
 

Bij KIES leren kinderen ook veel van elkaar. Kinderen merken wat ze wel en niet fijn vinden, willen en wat ze er mee kunnen doen. Door KIES ontdekken kinderen hoe ze grip krijgen op hun eigen leven en waar en bij wie ze hulp kunnen krijgen als ze hun vertrouwen kwijt zijn.
 

Woorden die ouders tijdens de scheiding met elkaar uitwisselen kunnen van totaal andere orde zijn dan wat gedeeld werd toen de relatie harmonieus was. Kinderen krijgen een nieuw voorbeeld van het met elkaar omgaan en hebben daar hun eigen beeld bij en oordeel over.

Wat belangrijk is voor het hebben van een positieve relatie weten ze vaak zelf wel. Ze leren bij KIES wat ze kunnen doen als ouders niet fijn met elkaar omgaan zodat ze er niet naar hoeven te luisteren, hoe ze er over kunnen praten en wat ze kunnen doen dat hen helpt.

Dát en de erkenning dat het soms gewoon best moeilijk is helpt kinderen bij scheiding.
Informatie of hulp voor een kind met KIES vind je hier.
 
N.B. Deze afbeeldingen zijn uit de pilotfase van KIES
 
 

KIES werkt samen met